Wapen - middeleeuwen
2004.0900c
Vervolg artikel: Braber, Cor van den, "Middeleeuws wapentuig" (op 5 kaarten).
Pavese
Dit standschild (14) behoorde ook tot de persoonlijke uitrusting. Het werd op de rug meegedragen, in het bijzonder door met kruisbogen bewapende voetsoldaten. De hoogte bedroeg 110 cm. en was van, in de regel, drie houten planken gemaakt. Een afwerking met gips en leer, dat beschilderd was, voltooide het beeld.

Stormwand
Deze verplaatsbare, soms verrijdbare en meer dan manshoge verschansing (15) werd gebruikt door belegeraars die dekking moesten zoeken tegen een regen van pijlen die vanaf de stadsmuren werd afgeschoten door de belegerden, die hun vijand een bestorming zagen uitvoeren.

Goedendag en hellebaard
Deze wapens worden gerekend tot de z.g. stokwapens. De goedendag (16), ongeveer 150 cm. hoog, is voorzien van een vlijmscherpe stalen punt. Het is bij uitstek een wapen voor voetsoldaten. De scherpe punt is geschikt om tussen de schilden van de harnassen door, en dwars door het vlechtwerk van een maliënkolder heen, een tegenstander kwetsuren te bezorgen. Hellebaarden (17 en 18) zijn iets meer dan manshoog. Zij bestaan uit een stok waarop een ijzeren bijl, en in de meeste gevallen een haak is aangebracht.
Pollax
Verwant aan de hellebaard is deze pollax (19) een deugdelijk wapen in de handen van een geoefend voetsoldaat.

Krijgsvlegel
Hij doet enigszins aan een dorsvlegel denken, deze krijgsvlegel (20). Ook van dit stuk wapentuig is de werking duidelijk en spreekt het tot de verbeelding. Het aantal schakels van de korte ketting garandeert een optimaal gebruik. Stalen punten aan de uiteinden bevorderen de effectiviteit.

Strijdkolf en strijdhamer
Strijdkolven(21) en strijdhamers (22) behoren bij uitstek tot de bewapening van ruiters. Door hun beperkte afmetingen, ongeveer 60 cm, kon een soldaat te paard zich weren tegen voetvolk en andere ruiters. Tijdens belegeringen hadden ruiters niet direct een gevechtstaak. Hun aandeel lag voornamelijk in het doen van verkenningen en het begeleiden van de aanvoer van foerage.
Belegeringen waren vooral een zaak voor het voetvolk, daarbij ondersteund door de artillerie van die dagen.

Zie verder volgende kaart